Q&A: EDUCATION AND WORK

Hey babes,

Selv om jeg er ferdig med studiene mine får jeg fortsatt mange spørsmål som handler om utdanning og ikke minst min jobb fra dere. Jeg blir veldig glad når mange av mine lesere faktisk kommer til meg for å få tips om ulike ting og siden mange lurer på det samme la jeg ut en poll for noen dager siden hvor jeg ba dere komme med spørsmål om min utdanning, selve prosessen og ikke minst min jobb i dag. Under har jeg svart på en del spørsmål som jeg håper vil være nyttig for noen av dere.

. . .

Hvilken studieteknikk har fungert best for deg når du har hatt liten tid før eksamen?
Jeg har selvfølgelig tatt noen skippertak før noen eksamener og jeg vet at the struggle kan være real AF. Jeg har vært i så mange desperate situasjoner at jeg til og med har prøvd å se om jeg finner et fast mønster når det kommer til eksamensoppsettet og kunne egentlig brukt den tiden på å lære meg pensum. Så tips nummer en: Ikke vær som en desperat Anna 1. året på bacheloren. Et annet viktig tips er å akseptere at du ikke er superman og at du ikke kan lære deg hele pensumet på noen få uker.

Den studieteknikken som har fungert best for meg i slike situasjoner har gått ut på å samle de temaene jeg føler jeg kan best i tillegg til de temaene som er grunnleggende for faget. Jeg anbefaler deg altså å heller fokusere på ting du kan litt og deretter å i dybden av dette enn å kunne veldig lite om veldig mye. Når jeg gjorde dette var det selvfølgelig litt gambling med tanke på tema, men jeg tenkte uansett at dette skulle være et fag jeg skulle ta opp og at jeg heller skulle ta sjansen.

Når det kommer til det "grunnleggende i faget" så mener jeg de spørsmålene som alltid kommer og de temaene som det nesten er umulig at ikke blir spurt om. I dette tilfellet anbefaler jeg deg om å skrive ut alle tidligere eksamensoppgavers og markere alle temaer som går igjennom alle eksamenene - jeg kan neste love deg at du vil finne 2-3 tema som alltid vil være der og ved å pugge på disse kan du nesten sikre deg en bestått-karakter.

Oppsummert: Gå i dybden av det du allerede kan litt om og pugg på de grunnleggende emnene som nesten alltid kommer.


Hvordan fikk du motivasjon til å gjøre det så bra? Elle motivasjon til å i det hele tatt fullføre?
Jeg tror jeg kan skrive en hel bok om motivasjon, men hvis jeg kort oppsummert skal fortelle deg om hvordan jeg var motivert til å gjøre det bra og i det hele tatt fullføre så var det fordi jeg valgte noe jeg virkelig brenner for. Jeg valgte en retning som jeg visste var noe for meg og som jeg kunne se for meg en fremtid med. Mitt største tips for motivasjon når det kommer til utdanning er derfor å følge sine interesser og det man virkelig ønsker å drive med. Man kan lett falle i fellen hvor man kun fokuserer på hvilken utdanning som gir mest penger, status og en "sikra framtid" og ofte glemmer man at det er lykken og gnisten for det man skal gjøre hver eneste dag som teller. Når du velger noe du virkelig liker vil du ha noe i deg som hele tiden driver deg oppover og nærmere dine høyeste mål og det er slik du oppnår alt av status, drømmer og ikke minst penger hvis det er ditt største mål.


Tar du opp noen fag nå? og hadde du stå-karakter i alle fagene når du ble ferdig etter 3 år?
Takk og pris tar jeg ikke opp noen fag nå og hadde karakterer i alle fagene mine etter tre år med utdanning. Det betyr fortsatt ikke at jeg ikke strøk eller fikk dårlige karakterer i noen fag, men jeg valgte heller å ta opp fag under utdanningen min slik at jeg kunne puste lett ut etter de tre årenene på BI. Jeg gikk altså ALL IN når jeg først var omringet av bøker og stillesaler.


Var matte-fagene veldig vanskelig på BI?
Dette spørsmålet får jeg veldig ofte av folk som vurderer å ta en utdanning på BI. Jeg skal ikke lyve og si at matten var enkel og noen ganger måtte jeg jobbe så mye med mange av disse fagene til jeg seriøst fikk mental breakdowns. Samtidig er jeg et perfekt eksempel på at man kan slå disse tallene hvis man virkelig jobber hardt. For jeg har aldri vært noe særlig flink i matte, men klarte likevel å få gode karakterer i disse fagene fordi jeg prioriterte disse fagene. Prioriteringer og selvdisiplin betyr ALT når det kommer til utdanning. Ja, matten på BI var vanskelig, men den var ikke umulig.


Hva jobber du som per dags dato? Hva er dine arbeidsoppgaver på jobb?
Per dags dato er jeg innholdsskaper og sosiale-medier ansvarlig for LOCO som er en ganske ny bedrift på det norske markedet hvor kosmetikk er i fokus. Jeg gjør veldig mye i løpet av en arbeidsdag og har veldig mange varierte oppgaver - noe jeg liker veldig godt. Store deler av tiden går selvfølgelig ut på å skape innhold som skal publiserer på de ulike kanalene til bedriften hvor fotografering og kreativitet er to store og viktige faktorer.


Tenker å studere mer eller er du fornøyd med en Bachelor?
Jeg er selvfølgelig veldig fornøyd med en Bachelor, men jeg har alltid sagt at jeg minst vil ha en master. Samtidig vet man ikke hvordan fremtiden blir og per dags dato fokuserer jeg mer på å få mer erfaring da det er like viktig og kanskje enda viktigere enn selve utdanning generelt. Det kan også hende at jeg ikke trenger en master etter hvert - da retningen endrer seg og muligheter åpner seg. Det jeg vet helt sikkert er at jeg ikke kommer til å ta en master før om noen år, fordi I NEED A BREAK.


Var en utdanning fra BI verdt pengene?
For meg var det den og det var rett og slett fordi jeg hadde konkrete mål og planer om hva jeg ville før jeg i det hele tatt betalte 1kr til skolen. Jeg har sagt det før og sier det igjen: jeg angrer ikke i det hele tatt på at jeg valgte BI, men anbefaler alle om å være helt sikre på hva de ønsker å oppnå gjennom en utdanning på BI før de faktisk får all den studiegjelden.


Hvorfor valgte du Internship istedenfor utveksling?
Personlig følte jeg at jeg kunne få mer ut av et internship ved siden av bacheloren min enn utveksling. Dette er selvfølgelig ikke en fasit, men er slik jeg oppfattet det selv. På det tidspunktet følte jeg at jeg hadde et behov på å se hvordan teorien faktisk brukes innad i en bedrift og at det var perfekt timing for å oppleve dette imens jeg studerte ved siden av. Jeg visste også at markedet jeg skulle bli kastet ut i etter studiene var tøft og tenkte at jeg ville gli lettere inn hvis jeg allerede hadde en fot inne på akkurat dette området. For meg stemte dette og jeg fikk til og med en fast jobb etter mitt internship!


Anbefaler du meg å ta et friår eller to hvis jeg ikke vet hva jeg skal studere?
Dette er veldig vanskelig å svare på og er egentlig noe som man bør vurdere selv, uten om å høre på hva andre mener. Personlig tok jeg ikke et friår og det var først og fremst fordi jeg visste hva jeg ville. Selv og jeg var drittlei skole etter VGs følte jeg at jeg ville bli ferdigutdannet så fort som mulig og gikk derfor rett på høyere utdanning. Det fristet selvfølgelig å gjøre som 80% av vennene mine som reiste og opplevde nye ting, men nå ser jeg tilbake og er så takknemlig for at jeg ikke tok et friår - for jeg har utdanningen i lommen og kan med god samvittighet ta så mange friår jeg skulle ønske i dag.

Fra mitt perspektiv hadde jeg derfor ikke anbefalt deg å ta et friår, men heller å studere noe et år som kan være for ditt eget beste. Ta et år med engelsk, mote, fransk eller noe annet som interesserer deg imens du tenker på hva du faktisk vil gjøre. Vi er så heldige som bor i et land hvor utdanning er gratis og man har ikke noe å tape på å ta et fag imens man tenker på hva man egentlig skal velge til slutt.

Samtidig er det veldig mange som får mye ut av å ta et år uten studier og man kan lære veldig mye selv om bøker ikke er med i bildet. Lytt til hva du mener er det beste for deg - et friår kan være veldig godt for mange!

xx, Anna .

Liker

Kommentarer

Namini
Namini,
Velskrevet og flott innlegg!
nouw.com/namini
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229

INSTAGRAM: @annarasmiaa

Instagram annarasmiaaInstagram annarasmiaaInstagram annarasmiaaInstagram annarasmiaaInstagram annarasmiaaInstagram annarasmiaaInstagram annarasmiaa