ALLE FARGER I MELLOM.

Det er ikke lenge siden jeg delte et innlegg med dere som omhandlet min frustrasjon når det kom til mangfold og synligheten av dette i media og spesielt motebransjen her i landet. Jeg var sint, provosert og hadde mye på hjertet og slik er det enda. Siden den gang har jeg valgt å være stille og heller sitte på sidelinja for å få med meg hva som skulle skje etter at et av Norges største motemagasin ble kritisert for egne påstander og mangel på mangfold i sitt eget arbeid. For min del var det neste steget å følge med på hvordan dette problemet skulle håndteres videre både av magasinet selv og alle andre i det samme miljøet. Jeg leste, lette, observerte og noterte – og jeg kan fortsatt si at vi har en stor jobb å gjøre.

Etter at dette magasinet ble kritisert på det groveste tok det ikke mange dager før alle andre motemagasin, nettsider og profiler begynte å dele innlegg av mørkhudete damer hvor ”mangfold” ble fremmet på det sterkeste. Alle skulle plutselig vise hvor viktig dette var for dem og hvordan de skilte seg ut fra andre. Det er fint at vi lærer av andres feil, men for meg var dette fortsatt helt latterlig og trist - for hadde egentlig disse magasinene og nettsiden reagert som dette hvis det ikke hadde vært for den store ”magasintabben”? Hadde noen av disse valgt å fremme mangfold som et av deres viktigste verdier hvis de selv ikke var redd for å havne i samme situasjon? Egeninteressens problem var det eneste som gikk rundt i tankene mine – gjør dere dette for å redde deres eget rykte eller fordi dere virkelig står for det? Og hvis dere virkelig står for dette, hvorfor ble det ikke tatt opp før nå?

Jeg følte jeg ble eksponert for falskhet og istedenfor å reise meg opp og gi en varm applaus til de som valgte å ”ta tak i saken” ble jeg heller sittende å riste på hodet. Jeg vet at jeg nå kan oppfattes som en jente som aldri blir fornøyd og som bare vil kritisere. Det var jo tross alt mange magasiner som prøvde å ta tak i saken, men det er så mye mer som ligger bak det hele og det skal mye mer til for å fremme mangfold enn å legge ut et bilde av en mørkhudet dame på Instagram-profilen sin.

Jeg velger fortsatt å snakke om dette fordi man aldri kan snakke nok om et tema som dette og jeg håper det kommer en dag hvor det ikke lenger er en diskusjon, men heller en selvfølge og noe som kommer naturlig frem for å gjenspeile samfunnet vi lever i. Jeg velger fortsatt å snakke om dette fordi jeg ser ting selv med mine egne øyne. Jeg ser det på events, samlinger, magasiner, ulike plattformer og jeg ser det bak lukkede dører.

For meg virker det nesten som om store deler av dette samfunnet har problemer med å forstå hva som gjemmer seg bak ordet "mangfold" og hvor stor betydningen faktisk er. Det hjelper ikke at magasiner velger å fronte det helt motsatte av hvordan en ”typisk nordisk jente” ser ut for å vise at de fremmer mangfold – for det er en veldig enkel jobb og noe hvem som helst hadde klart. Den vanskelige delen er hvordan man skal klare å inkludere store deler av samfunnet og holde øynene oppe med et ønske om å lære mer om ulike nasjonaliteter og kulturer som eksisterer akkurat her. Det jeg vil frem til er at Mote Norge må kunne klare å forstå at det for eksempel ikke kun er hijab som representerer Islam og at mangfold ikke kun fremmes med å ha en forside med en mørkhudet kvinne.

Å fremme mangfold betyr ikke kun å vise frem de store kontrastene som eksisterer av mennesker i dette samfunnet. Mangfold er ikke kun mørk eller lys, tildekket eller lite kledd, PlusSize eller syltynn men også alle fargene som liger i mellom og det er akkurat dette jeg mener blir oversett. Jeg synes det er trist at vi den dag i dag skal hylle magasiner som en gang i blant velger å ha en jente med en annen bakgrunn på forsiden sin, men gleder meg heller til dagen dette blir like vanlig som alle andre ansikt vi er vant til å se der - for vi er jo alle norske, men ser bare litt annerledes ut.

Derfor har jeg valgt å ta saken i mine egne hender. Jeg vil vise deg byen min, jeg vil vise deg Oslo, jeg vil vise deg mennesker og jeg vil vise deg det som blir oversett. La meg vise deg mangfold gjennom mine egne øyne med håp om at vi alle sammen kan gjøre en endring.

Vi må slutte å tenke kontraster, for det er det siste mangfold er.

xx, Anna .

Liker

Kommentarer

Urwah Malik
Urwah Malik,
Et av de beste innleggene jeg har lest!! 👏🏼👏🏼Dette gjelder også ikke bare for magasiner her i Norge - men klesbutikker/motebransjen generelt hvor de få utvalgte får gullmuligheter - og en viss gruppe blir ekskludert fordi vi «ikke passer inn» - så trist
Nissrin
Nissrin ,
Du er så inspirerende, Anna! Don´t let anyone oppress your voice, girl. <3
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229

INSTAGRAM: @annarasmiaa

Instagram annarasmiaaInstagram annarasmiaaInstagram annarasmiaaInstagram annarasmiaaInstagram annarasmiaaInstagram annarasmiaaInstagram annarasmiaa